fredag 2 mars 2018

Fiskgratäng med rödstrimma och räkor



Ingredienser 4 personer


600 g  Rödstrimméfilé
200 g skalade räkor
1/2 Purjolök

Sås
2 msk smör
3 msk mjöl
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk hummerfond
1/2 dl färsk dill
Citronsaft
Konjak
Salt & Peppar

Potatismos
800g potatis mjölig sort
2 msk smör
1,5-2 dl mjölk
2 äggulor
Örtsalt & Vitpeppar



Recept

1. Sätt ugnen på 225 grader. 

2. Börja med att smälta 2 msk smör i en kastrull och tillsätt 3 msk mjöl och vispa runt så det blandas. Tillsätt sedan grädden, mjölken och fiskfonden. Låt koka upp men se till att hela tiden röra i kastrullen så att det inte bränns vid i botten. När såsen tjocknat tillsätt dillen. Smaka av med citronsaft och en skvätt konjak. 
Salta och Peppra.

3. Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten tills den är genomkokt. Pressa sedan potatisen i en potatispress, stompa sedan ihop med smör, mjölk och 2 äggulor. Smaka av ordentligt med salt och vitpeppar.

4.  Spritsa ut moset längs med kanterna i en ungsfastform. Vik fisken dubbel och placera innanför moset, salta och peppra fisken. Hacka purjolöken och strö över fisken. Häll över såsen över fisken och purjolöken. Gratinera gratängen i mitten av ugnen tills potatismoset fått fin färg och fisken är genomstekt. Skulle potatisen få för mycket färg innan fisken är färdig kan man placera lite folie över formen tills fisken är tillagad.  

5. Avsluta med att toppa gratängen med skalade räkor och några dillkvistar.


Smaklig måltid! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar